Zápasy 10. 08. 2023, Vladislav Kollert

První utkání přípravy vítězné, omlazený Litvínov si poradil s Mladou Boleslaví

Litvínov dokázal vyhrát úvodní duel letní přípravy, když dokázal na domácím ledě porazit Mladou Boleslav 3:1. O góly se ze strany chemiků postarali Martin Havelka, Patrik Demel a Pawel Zygmunt.

1., 10.08.2023, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo BK Mladá Boleslav
HC VERVA Litvínov BK Mladá Boleslav
3 1
  • Třetiny

    0:1, 1:0, 2:0
  • Vyloučení

    3:6
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    788

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 33. Havelka (Hlava, Zeman), 44. Demel, 52. Zygmunt (Baránek)

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 15. Šmerha

  • Průběh zápasu

    0:1, 3:1

  • Rozhodčí

    Červenka, Šindel – Brejcha, Hnát

  • Sestava domácích

    Tomek (Klika) – Zeman, Demel, Strejček, Šalda, Baránek, Kočí – Maštalířský, Helt, Abdul – Hlava, Gut, Válek – Zygmunt, Jurčík, Havelka – Postl, Slavík, Berka

  • Sestava hostů

    Růžička (Novotný) – Pláněk, Jánošík, Křepelka, Bernad, Štibingr, Čech – Gardoň, Roman, Söderlund – Půček, Hradec, Malát – Suchý, Fořt, Šmerha – Malínek, Kučera


Reportáž

Litvínov nastoupil do prvního utkání letošní přípravy v pozměněné a omladěné sestavě. Kromě bratrů Kašových chyběli Petr Koblasa, Kristaps Zile, Janis Jaks, Kevin Czuczman, Andrej Kudrna a také kapitán Matúš Sukeľ. Proti Mladé Boleslavi se kapitánského "céčka" zhostil Patrik Demel, role asistenta byla přidělena Nicolasi Hlavovi. V první útočné formaci se po boku Jindřicha Abdula a Filipa Helta představil poprvé v dresu litvínovského A-týmu odchovanec Severočechů Matěj Maštalířský, ve čtvrté útočné formaci si svůj neoficiální debut odbyl také  další z odchovanců litvínovské akademie, Ondřej Postl. V obraně se naopak představil Fabien Kočí z Jihlavy, který s Vervou v uplynulých týdnech trénoval.

Oba týmy vlétly do první třetiny s velkým nasazením a diváci mohli na Zimním stadionu Ivana Hlinky sledovat rychlý, byť místy nepřesný hokej. V prvních minutách si na puk sáhl Matej Tomek po skryté střele Söderlunda, na druhé straně prověřil Růžičku polský reprezentant Pawel Zygmunt. Větší tlak vyvinula Verva až po 8. minutě, kdy Čech fauloval unikajícího Abdula a rozhodčí Červenka se Šindelem přiřkli chemikům přesilovou hru. V té však litvínovští nedokázali zamířit přesně a početní výhodu navzdory několika střeleckým pokusům nezužitkovali.

Ve 12. minutě se ve větší šanci objevil Marek Baránek, ani on však nedokázal Růžičku překonat. A tak se slova ujali Bruslaři - po chybné rozehrávce chemiků v 15. minutě se k puku dostal nikým nehlídaný Tomáš Šmerha, který v tváří v tvář Tomkovi nezaváhal a otevřel skóre prvního přátelského utkání letošní sezóny - 0:1. Boleslavští vzápětí dostali možnost navýšení náskoku v podobě přesilové hry, ale litvínovská defenziva dokázala tlak hostujícího celku ubránit. 

Druhá třetina se nesla v duchu dalších přesilových her. Více času trávili v početní výhodě domácí, první přesilovku však Bruslaři dokázali několika povedenými osvobozeními ubránit. V té druhé už měli nicméně těžší - Šmerha se po tvrdém zákroku na Fabiena Kočího a následné rvačce s Gutem poroučel do sprch, Litvínov tak získal pětiminutovou výhodu ve hře 5 na 4. V té už chemici byli úspěšní, Hlavovu plachtivou střelu dokázal před brankou tečovat MARTIN HAVELKA, který tak srovnal skóre na 1:1. Po zbytek třetiny následovaly další přesilové hry po jedné na každé straně, ale ani jeden z týmů skóre ve druhém dějství nezměnil.

Do závěrečného dějství základní hrací doby vstoupila lépe Verva. Ve 44. minutě s k odraženému kotouči dostal nad mezikružím PATRIK DEMEL, který taženou střelou do horní části branky donutil Růžičku kapitulovat podruhé a otočil skóre ve prospěch Litvínova - 2:1. Chemici byli jednoznačně aktivnější, zajímavý pokus Maštalířského však strážce tří mladoboleslavských tyčí lapil. Následovaly dvě navazující početní výhody domácích, při kterých litvínovský tlak nabíral na intenzitě. Druhá z početních výhod byla úspěšná, Baránek našel volného PAWLA ZYGMUNTA, který přesnou trefou na přední tyč navýšil litvínovské vedení o dvě branky - 3:1.

Nedisciplinovanost hostujícího celku neutichla ani po dvou obdržených gólech z přesilových her, a tak si litvínovští v závěru utkání zahráli sedmou početní výhodu zápasu. Na skóre to však již nic nezměnilo a Litvínov se tak mohl radovat z prvního vítězství 3:1. Další přípravný duel je na plánu v úterý 15. srpna, kdy na Zimní stadion Ivana Hlinky přijede karlovarská Energie. 

Hodnocení utkání z pohledu hlavního trenéra Karla Mlejnka:

„V utkání jsme se chtěli zaměřit hlavně na předvedenou hru, aby to odpovídalo tomu, co jsme dělali posledních 14 dní v tréninku. Samozřejmě šlo i o to, aby hráči měli odpovídající nasazení, což, troufnu si říci, plnili. V první polovině zápasu jsme měli trochu problém s taktickými věcmi, cílem do dalších utkání je to i nadále pilovat."

Fanshop