Zápasy 22. 01. 2023, Daniel Tichý

Verva otočila utkání s Vítkovicemi a veze tak na sever Čech dva body

Litvínovští hokejisté se v dalším kole Extraligy utkali na ledě Vítkovic. Verva prohrávala po první třetině o dvě branky, ale nakonec dokázali srovnat a vyhrát v dramatické nájezdové loterii. Rozhodující trefu vystřelil ve třinácté sérii nájezdů Michal Gut.

40. kolo, 22.01.2023, Ostrava, OSTRAVAR ARÉNA
logo HC Vítkovice Ridera
logo HC VERVA Litvínov
HC Vítkovice Ridera HC VERVA Litvínov
2 3sn
  • Třetiny

    2:0, 0:1, 0:1 – 0:0 – 0:1
  • Střely na branku

    43:27
  • Vyloučení

    5:4
  • Využití

    1:2
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5196

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Vítkovice Ridera: L. Krenželok (Lakatoš, Marosz), 20. Bukarts (Mikuš, Mueller)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 23. Jaks (Estephan, Hlava), 58. Abdul (Zile, Kudrna), rozh. náj. Gut

  • Průběh zápasu

    1:0, 2:0, 2:1, 2:2, 2:3

  • Rozhodčí

    Šír, Obadal – Gebauer, Axman

  • Sestava domácích

    Stezka (Klimeš) – Gewiese, Raskob, Mikuš, Grman, Prčík, J. Stehlík, Koch – L. Krenželok (C), Marosz, Lakatoš (A) – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – Kotala, Dej, Kalus – Lednický, Chlán, Fridrich.

  • Sestava hostů

    Zajíček (M. Tomek) – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Berka – Abdul, Estephan, Zdráhal (A) – Danielčák, Gut, Hlava – Havelka, Fronk, L. Stehlík. 


Reportáž

Domácí Vítkovice začaly nejlépe, jak mohly, když se prosadily už po deseti sekundách. Lakatoš si sjel za litvínovskou klec pro kotouč, nahodil ho zpoza branky před Zajíčka a Lukáš Krenželok jej ihned poslal do sítě a otevřel skóre. V minutě sedmé přišla pěkná akce Vítkovic, nejprve před Zajíčkem pálil Krenželok, ale puk se odrazil od gólmanova betonu k najíždějícímu Raskobovi, který tak pálil z první, ale litvínovskou klec přestřelil. Na druhé straně vznikl závar před brankou Stezky, ale domácí brankář situace ustál a podržel svůj tým. V devatenácté minutě přišel faul od hostujícího Strejčka a domácí toho dokázali využít. Půl minuty před první sirénou Kalus opět zdatně clonil Zajíčkův výhled a Roberts Bukarts zvýšil svojí střelou na rozdíl dvou branek. Ještě po této brance zkoušel vystřelit Estephan, ale ani ten si na Stezku nepřišel – 2:0!

Naopak druhou třetinu začala lépe Verva, které se v třiadvacáté minutě naskytla možnost přesilové hry. Estephan poslal puk na modrou na hůl Janise Jakse, který využil nepříliš dobrého výhledu Stezky a od modré poslal puk do sítě. Verva poté měla přes minutu dlouho přesilovou hru pěti pro třem, ale jediný, kdo branku Vítkovic ohrozil, byl Strejček. Jeho pokus pokryl Stezka a přikryl puk. Poté už při hře pět na pět zachránilo domácí od vyrovnání břevno. Chvíli na to zkoušel štěstí Marosz, ale branku minul. V polovině utkání přišel závar před Zajíčkem, hostující brankář puk pokryl. Ke konci druhé periody se do úniku v oslabení dostal Lakatoš a mohl tak zvýšit skóre, ale na Zajíčka nevyzrál – 2:1!

Hned na začátku třetí části se Kudrna prosmýkl kolem Stezkovy klece, ale nezakončil ideálně. Minutu na to Gut poslal puk mezi kruhy do jízdy Danielčákovi, ten nastřelil jen Stezku. V páté minutě třetí třetiny se po hrubce domácích v útočném pásmu mohli do rychlého protiútoku vydat hosté. Zdráhal ale v rozhodující chvíli upadl. Puk se dále dostal na modrou, kde byl Lakatoš, který vypálil. Zajíček i přes dvě teče puk pokryl. Deset minut před koncem přišla přesilovka pro Vítkovice, které motaly svého soupeře. Vypálil Mikuš, ale jeho prudká střela se odrazila od bránícího hráče do středního pásma. Domácí se znovu dostali do pásma, Lednický sebral v rohu kotouč, ale nepodařilo se mu najít žádného volného spoluhráče. Litvínovští si najížděli ke Stezkovi, Freibergs nakonec přihrávku nedostal. Do konce utkání zbývalo v této chvíli pět minut. Litvínovští ke konci dokázali vyrovnat. V minutě osmapadesáté po nahrávce Zileho dokázal dostat puk mezi Stezkovy betony Jindřich Abdul. Koch chtěl ještě převrátit stav na vítkovickou stranu, ale jeho nahození skončilo v náruči Zajíčka. To bylo ze základní části vše a čekalo nás prodloužení – 2:2!

Litvínovští se ze začátku prodloužení drželi v pásmu. Před Stezku se dostal Demel, ale nezakončil ideálně. Poté po přihrávce od Gewieseho zakončil Mueller, ale našel jen Zajíčka. Poté se do rychlého protiútoku dostal Jaks, jeho tvrdou střelu Stezka vyrazil. Minutu před koncem prodloužení kroužil Demel delší dobu útočným pásmem, ale jeho střela jen lehce označila Stezkovy betony – 2:2!

Nájezdová loterie došla až do třinácté série, ve které se prosadil Michal Gut, který tak vybojoval bonusový bod pro litvínovské – 2:3 po s.n.!

Sestřih

Ohlasy

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Radek Philipp

Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání. První třetinu jsme odehráli výborně, nechyběl nám pohyb, měli jsme šance, tlačili jsme se do zakončení a vstřelili jsme dva góly. Ovšem do druhé části jsme vstoupili velice lehkovážně, začali jsme Litvínov pouštět do přečíslení a de facto jsme vrátili soupeře do hry. Jak říkal kolega, tak hosté využili dvě přesilové hry, které jsme my neubránili. Řekl bych, že rozhodly i speciální týmy.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Chtěl bych říct, že vstup do utkání se nám nepovedl. První střídání, první bule a inkasovali jsme. Víc se k tomu nebudu vyjadřovat. I tím byla ovlivněná první třetina. Byli jsme všude pozdě a soupeř byl jednoznačně ve všem lepší. Ve druhé i třetí třetině nám k návratu do zápasu pomohly dvě proměněné přesilové hry, což nás samozřejmě těší. Ceníme si toho, že jsme v samostatných nájezdech dotáhli utkání k druhému bodu. 

Fanshop