Zápasy 11. 12. 2022, Kamila Stříteská

Kudrnův hattrick pomohl chemikům ve výhře nad Spartou

One man show v podání Andreje Kudrny v první třetině přinesla chemikům náskok, který Sparta už nedokázala snížit. V prostřední části se dvěma góly zapsal na listinu střelců Pawel Zygmunt. Litvínov vyhrál nad Spartou 5:2.

28. kolo, 11.12.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
5 2
  • Třetiny

    2:0, 2:2, 1:0
  • Střely na branku

    28:18
  • Vyloučení

    7:4
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    4125

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 4. Kudrna (Gut), 8. Kudrna (Straka), 24. Zygmunt (D. Zeman, Jurčík), 26. Zygmunt (Havelka), 56. Kudrna (Straka)

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 27. E. Thorell (Moravčík), 30. Tomášek (E. Thorell, Moravčík)

  • Průběh zápasu

    4:0, 4:2, 5:2

  • Rozhodčí

    Hejduk, Sýkora – Komárek, Hynek

  • Sestava domácích

    Zajíček – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Straka – Š. Stránský, Estephan, Zdráhal (A) – Hlava, Gut, Fronk – Zygmunt, Jurčík, Havelka

  • Sestava hostů

    Kořenář – Polášek (A), Jandus, Moravčík, Mikliš, Němeček, Krutil – E. Thorell, Horák (C), Tomášek – Konečný, Sobotka (A), Buchtele – Dvořáček, D. Vitouch, D. Simon – M. Vitouch, G. Thorell, Safin


Reportáž

Sparta vstoupila do utkání velmi aktivně a ihned se pokoušela otevřít skóre zápasu. Nejblíž tomu byl Erik Thorell, jenž se ocitl v dobré střelecké pozici, ale Šimona Zajíčka nepřekonal. Poté, co ve třetí minutě Martin Havelka dohrál Adama Poláška u mantinelu a dostal dvouminutový trest, se Litvínov ve vlastním oslabení vzepjal a zaútočil. Domácím se po vhazování podařilo vyhodit puk, gólman Sparty vyjel za branky, aby odehrál kotouč, čemuž zabránil Andrej Kudrna a po objetí branky měl snadnou práci - 1:0. 

V šesté minutě už mohlo být vyrovnáno. Thorell naše Martina Janduse, který si sjel na pravý kruh, odkud zamířil těsně vedle vzdálenější tyče. O dvě minuty později vybojoval puk v útočném pásmu Straka a bekhendovou nahrávku z otočky namířil na Andreje Kudrnu, který z levého kruhu vypálil do horního růžku - 2:0. Litvínov mohl v početní převaze ještě navýšit svůj náskok. Estephan našel na konci kombinace Petra Straku, který trefil přesouvajícího se Kořenáře. Od něj se kotouč odrazil do vzduchu a brankář Sparty měl spoustu práce s jeho zpacifikováním. Ve 14. minutě se po delší době ukázali na puku hosté, konkrétně Vladimír Sobotka, jenž pálil z levé strany, ale litvínovský brankář předvedl zákrok lapačkou. Litvínov byl jasně dominantnějším týmem v úvodním dějství, což potvrdil mimo jiné Patrik Zdráhal, který se dostal ke kotouči na pravém kruhu a švihem zamířil do bránícího Kořenáře. Po dvaceti minutách hry vedla Verva nad Spartou 2:0.

Stejně povedený start měli Litvínovští i do další části zápasu. Ve 24. minutě nejprve orazítkoval sparťanskou tyč Ondřej Jurčík, odražený kotouč se dostal k Pawlu Zygmuntovi, který jej poslal do odkryté části hostující klece - 3:0. Po necelých třech minutách byli domácí ve čtyřbrankovém náskoku. Zpoza brány namířil Havelka nahrávku do předbrankového prostoru, kde se puku znovu ujal Pawel Zygmunt a stal se druhým dvougólovým střelcem zápasu - 4:0. Sparta na vysoký náskok chemiků reagovala výměnou brankářů a Josefa Kořenáře vystřídal Jakub Kovář. Nový impuls přinesl hostům ovoce v podobě snížení gólového manka. Moravčík podpořil akci svého týmu na levé křídle a jeho přihrávka našla před brankou Erika Thorella, ten po souboji s obránci spadl do brankoviště, kotouč se následně objevil za brankovou čáru a gól byl uznán i bez konzultace s videorozhodčím - 4:1. 

Ve 29. minutě zamířil na trestnou lavici Freibergs. Po minutě se Spartě podařilo v přesilovce uspět, když se pohlednou individuální akcí vyznamenal David Tomášek, který prokličkoval mezi dvě litvínovskými hráči a dostal se až před Zajíčka, jehož překonal střelou nad vyrážečku - 4:2. Andrej Kudrna byl blízko k dovršení hattricku, když střílel z mezikruží po nabídce Stránského, jeho rána mířila vedle pravé tyčky Kovářovy klece. Posléze se konal obrovský závar před domácí bránou. Střelu Moravčíka tečoval Sobotka, gólu stačil Zajíček v leže zabránit. Kotouč vyplaval před brankoviště, kde se Sparta ještě pokusila o dorážku ve chvíli, kdy byla Zajíčkova brána vyhozena ze svého postavení. Závěr prostředního dějství okořenila hromadná šarvátka, kterou vyprovokoval atak Buchteleho na Patrika Demla. Ten zůstal ležet na ledové ploše, ale nakonec se na střídačku dopravil po svých. 

Z levé strany ledové plochy vyslal ránu Šimon Stránský, brankář Sparty měl zakrytý výhled a od inkasování jej zachránila bližší tyč. Další větší šanci měli domácí až v 50. minutě, kdy se ke střele dostal Pawel Zygmunt, jeho pokus byl několikrát tečován, ale do sítě hostí nezamířil. O čtyři minuty později se domácí dostali do přečíslení dva na jednoho. Před Stránským už zůstala prázdná brána, ale Kovář předvedl fenomenální zákrok a zabránil jasnému gólu svou vyrážečkou. Sparta po oddechovém času zkusila hru se šesti hráči v poli, prázdnou klec minul Zygmunt a nakonec hattrick zkompletoval gólem do opuštěné branky Andrej Kudrna - 5:2. V závěru mohl ještě upravit skóre Jiří Fronk, jenž se řítil na sparťanskou klec, jeho bekhendová rána však skončila na Kovářově masce.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Vidím to jako extrémně vyrovnané utkání. Samozřejmě nám pomohl začátek, dvě velmi rychle vstřelené branky. Ofenzivní síla Sparty byla obrovská, potvrzovali to po celé utkání. Naši hráči museli být celý zápas jak se říká na špičkách, ale dneska splnili práci velmi dobře.


logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Miloslav Hořava

Chtěl bych pogratulovat Litvínovu k zaslouženému vítězství. Byli po celý zápas lepší, zasloužili si to vítězství a přehráli nás.

Fanshop