Letos jsi odehrál celou sezónu v extralize. Jo podle Tebe průlomová ve Tvé dosavadní kariéře?

Řekl bych, že průlomová je. Odehrál jsem celou sezónu v extralize, za což jsem moc rád a beru ji jako důležitý krok na další cestě.

Letos jsi dal také první extraligové góly, byly tři. Vybavíš si je?

Jelikož byly zatím jen tři, tak ano. Myslel jsem na to už delší dobu. Na začátku sezóny jsem si říkal, že jsem ještě gól v extralize nedal a už by to mohlo přijít. Největší radost jsem měl po prvním gólu, proti Varům. Hodně jsem ho oslavil.

Celkem jsi měl devět kanadských bodů (3+6). Považuješ to za dobrá čísla?

Vždycky to může být lepší. Devět bodů není špatných, ale není to nic výjimečného. Je to těžší, protože nehraju přesilovky, kde obránci ty body sbírají snáz. Ale nejsem tady od bodování, jsem tu kvůli dobré defenzivě a rozehrávce. Útok samozřejmě rád podpořím, rád nahrávám na góly a dávám je. Spokojenost necítím, vždy chci víc. Ale nehodnotím to ani špatně.

Na který zápas rád vzpomínáš, že se Ti povedl? A který bys naopak nejraději zapomněl?

Vybaví se mi prosinec, který jsem odehrál celkem dobře. To byl asi můj nejlepší měsíc v téhle sezóně. Zápasy s Vítkovicemi nebo Spartou byly dobré. Nejraději bych vymazal začátek sezóny, kdy jsem byl nervózní. Třeba v Českých Budějovicích.

V Boleslavi jsi se i popral, s Jánošíkem. Co Ty a tvrdá hra?

Nemá s tím problém, vážím ke sto kilům a mám parametry, že se to ode mě očekává. Postavím se za kohokoliv. Jánošík jezdil po stadionu a chtěl se poprat, tak to vyšlo na mě. Při zákeřném zákroku na mé spoluhráče nemám problém shodit rukavice a zastat se ho.

Na hokej.cz píšou 90 kg, tak kde je pravda?

Bohužel u těch sto (smích). Mám to někde 95-100 kg, podle fáze sezóny. Trávím hodně času i v posilovně, snažím se mít dobrou kondici. Mám vlastního kondičního trenéra, se kterým vše probírám.

Jsi mladý začínající obránce. Často na Tebe připadají souboje s hvězdami jako Jágr, Plekanec, vloni Krejčí. Jak to snášíš?

Pár let zpátky jsem z toho byl vykulený, když jsem hrál v první lize proti Jágrovi. To bylo ještě za Chomutov. Teď už jsem zvyklý a beru je jako každého jiného hráče. Před zápasem se snažím připravit, načíst si jejich oblíbené kličky. Spíš se snažím proti nim přitvrdit, abych je rozhodil.

Když jsi přišel do kabiny chemiků, měl jsi tam hned nějakého parťáka?

Znal jsem Viktora Hübla, z Chomutova pak taky Davida Šticha. A skamarádil jsem se s Richardem Jarůškem, se kterým jsem pak byl i na pokoji, když jsme byli někde na hotelu. Ale vycházím obecně se všemi, takže jsem žádný problém neměl.

Kdo byl Tvůj mentor v seniorském hokeji?

Hodně se mi v Kadani věnoval Jakub Trefný, v Sokolově potom Tomáš Hamara a v Litvínově mi ze začátku hodně pomáhal Vlado Országh, se kterým jsem tehdy svůj příchod sem řešil nejvíc. V téhle sezóně to byl zase Karel Mlejnek. Ze začátku, když byl ještě asistent, tak se mi věnoval hodně. Zůstávali jsme po tréninku na ledě a pilovali skills, trénovali jsme bruslení. Měl na tréninku na starost obránce. I on mi moc pomohl.

Jak probíhala Tvá spolupráce s parťáky z obrany na ledě? S kým sis nejvíc rozuměl?

Hrál jsem hodně s Kristapsem Zilem, ale nemám problém hrát s nikým. Hodně jsme rotovali, když jsme hráli na sedm beků. Ale nejvíc jsem toho odehrál s Kristym, takže asi s ním.

Před pár dny Litvínov uplatnil opci a Ty budeš v týmu i příští rok. Co na to říkáš?

Jsem moc rád, že mi opce byla uplatněna a mám šanci pokračovat. Tenhle rok byl pro mě super, Litvínov jsem si zamiloval. Atmosféra a fanoušci jsou vynikající. Je to tady takové rodinné. V kabině máme dobrou partu.

Nakonec jsme hráli předkolo play off, ale dlouho nad námi visela hrozba baráže. Jak se Ti hrálo? Cítil jsi velký tlak?

Ten konec byl takový nervóznější, ale během sezóny jsem si to moc nepřipouštěl. Snažil jsem se soustředit sám na sebe a mé výkony. Pak jsem tlak cítil, ale bylo to spíš v tom, abych hrál jednoduše a nedělal zbytečné chyby. Posledních 10 zápasů jsme hráli už nadoraz, takový play off hokej. Nikdo nechtěl být podepsaný pod Litvínovem v baráži. V Boleslavi jsme odehráli výborné utkání, to už jsem věděl, že to zvládneme dobře.

Jaký máš teď program, když sezóna skončila?

S mladšími hráči pořád trénujeme, máme dovednostní tréninky. Je nás asi osm. To bude trvat ještě dva týdny a potom máme měsíční volno. Na začátku května startuje suchá příprava. Já už se ale budu připravovat dříve s mým kondičákem.

Jak Ti chutná příprava na suchu?

Všichni jsou z ní otrávení, ale mně nevadí. Já mám rád fyzickou přípravu. Nevadí mi činky. Občas mi nedělá dobře běhání do kopců, ale je to také potřeba. Přípravu beru i jako mentální odpočinek.

Denisi díky za rozhovor a držíme palce, ať j příští sezóna ještě lepší.