HC VERVA Litvínov

Severočeši mají po turbulentním průběhu sezóny v zádech čtyři vítězství v řadě, díky kterým si dvě kola před koncem zajistili jistotu účasti v předkole play off. Doma porazili Kometu a Třinec. Plný počet bodů přivezli také z Mladé Boleslavi a v posledním utkání přehráli 2:1 Plzeň. „Po lednové a únorové etapě jsme samozřejmě velice rádi, že mužstvo čtyřikrát za sebou vyhrálo. Čtyřikrát po sobě o gól, byla to těžká utkání,“ hodnotil po poslední výhře závěr základní části hlavní trenér Litvínova Karel Mlejnek.

Na předních místech klubových statistik se delší dobu nic výrazného neděje. Nejlepším střelcem je stále dvacetigólový Andrej Kudrna. Kanadské bodování vede Šimon Stránský, který má letos 36 bodů (8+28). V posledních zápasech střeží brankoviště Matej Tomek s dosavadní úspěšností 92,74 %.

HC Dynamo Pardubice

Východočeši ovládli základní část extraligy a už na konci února převzali Pohár Jaroslava Pouzara pro vítěze dlouhodobé soutěže. Přesněji řečeno nepřevzali, protože hráči se z pověrčivosti před play off poháru fyzicky nedotkli. V dosavadních 50 odehraných zápasech získalo Dynamo 107 bodů.

Jestliže Verva v posledních čtyřech zápasech vítězila, v Pardubicích prožívají pravý opak. Hráči z města perníku vyhráli pouze v Karlových Varech, doma nestačili na Kometu a Vítkovice. Další porážku utržili v posledním utkání v Liberci. „Rozhodly přesilovky. Udělali jsme hloupé fauly a z přesilovek soupeře dostali 3 góly. Během krátké pasáže v úvodu třetí třetiny bylo rozhodnuto,“ řekl po něm asistent trenéra Marek Zadina. Domácí nasázeli Dynamu tři góly během dvou a půl minuty na začátku třetí dvacetiminutovky a bylo rozhodnuto. Utkání skončilo vysokým vítězstvím domácího Liberce (5:1).

Nejlepším střelcem Pardubic je Lukáš Sedlák. Devětadvacetiletý forvard, který na 15 gólů potřeboval pouhých 22 startů. Do extraligy se totiž vrátil z NHL až v druhé polovině prosince. Během patnácti prosincových dnů stihl odehrát 8 zápasů za Philadelphii, o šest dní později už hrál extraligu proti Mladé Boleslavi. Hned ve čtvrté minutě asistoval na úvodní branku zápasu. Kanadské bodování vede Lukáš Radil se 40 body (14+26), ten je zároveň desátým nejproduktivnějším hráčem celé soutěže.

Verva vs. Dynamo

Zápasy těchto soupeřů v aktuální sezóně jsou velmi střídmé na vstřelené góly. Ve třech utkáních padlo pouze pět gólů. Všechny zápasy ovšem ovládlo Dynamo. V Litvínově zvítězilo 1:0 po nájezdech a 2:1, na domácím ledě mu opět stačil nejtěsnější fotbalový výsledek 1:0.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Růžička – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Kolář – Cienciala, Sedlák, Hyka – Rohlík, Zohorna, Radil – Říčka, Poulíček, Paulovič – Mandát, A. Musil, Vondráček.

Sestava Litvínova z minulého utkání:

Tomek – Jaks, Demel, Zeman, Freibergs, Strejček, Zile, Šalda – Abdul, Sukeľ, Kudrna – Zdráhal, Estephan, Stránský – Hlava, Straka, Fronk – Zygmunt, Jurčík, Havelka.