HC Verva Litvínov

Chemici dokázali v posledním utkání přetlačit budějovický Motor a přeskočit jej v tabulce. Černožlutým tak aktuálně náleží dvanáctá příčka, která drží poslední vstupenku do playoff. Níže v tabulce se nacházejí pouze již zmíněné České Budějovice a právě poslední Kladno. Motor má s Vervou stejný počet bodů, ale kvůli horším vzájemným zápasům musí zaujmout horší pozici. Kdežto Kladno ztrácí na severočeský celek bodů sedm a bude tak pro něj klíčové právě toto utkání ovládnout. V kanadském bodování vévodí litvínovským hráčům Šimon Stránský, který s bilancí sedmi vstřelených branek a 26 asistencí drží 13. příčku napříč ligou. O dva body méně má na kontě kanadský útočník Giorgio Estephan (11+20), jemuž mezi všemi hráči extraligy patří 17. místo.

Poslední utkání odehrál Litvínov doma s Českými Budějovicemi. Po urputném boji bral dva body po výhře na nájezdy. Nemalou zásluhu na tom mají Giorgio Estephan, jenž proměnil oba své nájezdy a vynikající Šimon Zajíček, který vychytal v nejvyšší české hokejové soutěži svou první nulu. „Čekal jsem, že v průběhu šedesáti minut na jedné straně gól padne. Nestalo se tak. Vzali jsme si druhý bod za nájezdy, za který jsme rádi. V konečné tabulce se bude počítat každý bod“, hodnotil výhru trenér mužstva Karel Mlejnek.

Tuto sezonu se střetnou týmy již počtvrté. Ve všech třech předchozích duelech zvítězilo Kladno. Nejprve zvítězilo na ledě Vervy 1:2 po prodloužení. Následně doma po úžasném obratu před koncem utkání 3:2 po prodloužení a v posledním utkání vyloupili Zimní stadion Ivana Hlinky na sv. Štěpána výsledkem 2:3.

Rytíři Kladno

Kladenští se nacházejí na posledním místě tabulky. Se 44 body ztrácejí shodně sedm bodů na nejbližší České Budějovice a Litvínov. Středočeši dosud obdrželi 151 branek, což činí nejhorší aktuální počin mezi extraligovými obranami. Bodování týmu vede velmi zkušený Tomáš Plekanec, který si za 43 odehraných zápasů připsal 11 branek a 25 asistencí. Tato bilance jej vynesla na aktuálně osmou příčku ligového bodování. Druhým nejaktivněji bodujícím hráčem je Adam Kubík, který má s 15 brankami a 11 asistencemi přesně o 10 bodů méně než jeho spoluhráč a patří mu 38. místo mezi všemi hráči. Kanadský brankář Landon Bow odchytal v této sezoně již 29 zápasů s úspěšností 88,67 % a průměrem 3,57 obdržených gólů na zápas. Druhý brankář Adam Brízgala odchytal v této sezoně 19 zápasů s úspěšností 90,64 % a průměrem 3,02 obdržených gólů na zápas.

V posledním utkání padlo Kladno na ledě královéhradeckého Mountfieldu výsledkem 4:2. Východočeši si utkání pohlídali a nedovolili Kladnu uzmout ani jeden bod. „Měli jsme hodně špatný vstup do utkání. Byli jsme velice slabí v soupeřově pásmu a ztráceli spoustu puků, z toho pramenila přečíslení a samostatné nájezdy“, hodnotil nedělní výstup kladenských člen trenérského štábu Pavel Skrbek. Od začátku nového roku odehráli Rytíři 11 utkání, ve kterých vybojovali pouhých šest bodů za výhry nad Vítkovicemi a Libercem.

Sestavy z posledního utkání:

Litvínov: Zajíček (Godla) – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Jurčík – Abdul, Estephan, Zdráhal (A) – Havelka, Gut, Hlava – Berka, Danielčák

Trenér: K. Mlejnek.

Kladno: Bow (Brízgala) – Ticháček, Dotchin (A), Sotnieks, Cibulskis, Slováček, Babka, Veber – Kubík, Plekanec (C), Jágr – Brodecki, Klepiš, Indrák – M. Procházka, Filip, Zikmund (A) – Melka, Pytlík, O. Bláha II

Trenér: Otakar Vejvoda