Hned tři reprezentační obránci Lotyšska působili v loňské sezóně v Litvínově. Vedle Kristapse Zileho bude na severu Čech v nadcházejícím ročníku pokračovat i Janis Jaks. "Jsme rádi, že náš nejproduktivnější obránce zůstává i nadále. Novou smlouvu s Janisem jsme podepsali už v dubnu, ještě před hokejovým šampionátem. Po dohodě s hráčem ale tento krok na jeho přání zveřejňujeme až nyní," říká generální ředitel Pavel Hynek.

Jeho větu potvrzují i čísla. Jaks patřil ve své první sezóně v Česku do nejlepší desítky obránců celé extraligy. V základní části odehrál 47 zápasů a v nich zaznamenal 25 kanadských bodů za 8 branek a 17 gólových přihrávek. Dvě asistence přidal i ve třech zápasech předkola play-off.

Podpis nové smlouvy okomentoval také hlavní trenér chemiků Karel Mlejnek: "Byla to pro nás jedna z priorit a jsme rádi, že se to povedlo. Navíc je to důkazem, že Janis byl spokojen po sportovní i životní stránce."

Janis Jaks má aktuálně za sebou velmi úspěšné Mistrovství světa. V Lotyšsku a Finsku se svými spoluhráči včetně Kristapse Zileho a Ralfse Freibergse získal vůbec první medaili pro svou zemi. Po výhře v prodloužení nad favorizovaným týmem USA brali Lotyši bronz.

"Janis měl výbornou druhou polovinu sezóny i nedávný světový šampionát. Věřím, že na tyto výkony naváže i v nadcházející sezóně," uzavírá Hynek. Janisovi přejeme do další litvínovské mise jen to nejlepší, ať jsme společně úspěšní. Teď si hráč užívá zaslouženou dovolenou. Po jeho zapojení do přípravy přineseme fanouškům rozhovor.