Jak se pracuje s týmem v téhle fázi soutěže, kdy je na dosah postup do play off, ale i pád do baráže?

Už od samého našeho začátku, kdy dorazili kolegové Robert Reichel a David Kočí, mužstvo tlačí před sebou válec ztráty bodů ze začátku sezóny. Jsou tam ale i dobré fáze. Druhá i třetí čtvrtina základní části se bodově poměrně vydařily. Od vánočních svátků ale mužstvo není kompletní, takže ta práce je složitější. Na druhou stranu z týmu cítím, že si obě ty polohy plně uvědomuje. V drtivé části utkání mám dojem, že mužstvo dělá, co může.

Nepadla třeba po zápase na Kladně na tým takzvaná deka?

Ten zápas na Kladně byl nejhorší zápas, přestože jsme se na něj připravovali celý týden. Bohužel se nepodařil od samého začátku. Mrzela mě jedna věc, že mužstvo nemělo, i přes všechny přípravy, správně a dobře nastavený takový ten play off mód.

Robert Reichel a David Kočí přišli, když jste se stal hlavním trenérem. Vy už jste ale u týmu byl předtím jako asistent a znal jste principy tréninku a přípravy. V čem jste udělali největší změnu?

Velmi těžko se mi o tom mluví. Já jsem do Litvínova přišel poté, kdy mě oslovil právě Vláďa Růžička. Přicházel jsem odvést stoprocentní práci na pozici asistenta. Neměl jsem žádnou touhu stát se hlavním trenérem. Kandidátů bylo osloveno víc, nedělám si žádné iluze. Poté, co jsem byl osloven jako asistent pod profesionální smlouvou na pozici hlavního trenéra, jsem udělal z mého pohledu profesionální rozhodnutí. To jen na úvod. Jako asistent jsem měl velký prostor v tréninku. I v komunikaci s Vláďou. Bohužel se nám nedařilo. Příprava byla výsledkově povedená, ale nezachytili jsme začátek extraligy. Pak se to s námi vezlo. Po příchodu Albiho a Davida jsem udělal jen pár věcí. Ale zásadní bylo, že jsem Albimu dal plnou kompetenci v oblasti přesilových her. Davidovi naopak v oslabeních. Vždy je to po vzájemných konzultacích. Já mám největší odpovědnost za hru v plném počtu. Takhle máme práci rozdělenou. Zdeněk Orct se dál stará o brankáře. I ti hráči v těch jednotlivých fázích hry a speciálních týmech ví, kdo z trenérů je vede, připravuje a analyzuje ty situace. To byl asi ten největší krok. Samozřejmě za kompletní výsledek nesu plnou zodpovědnost já.

A konkrétní změny v přípravě? Více videa, méně videa, nácvik přesilovek?

Když to zhodnotím, tak jsme dělali jen minimální úpravy v poměru led/suchá příprava/video. Změny na ledě jsme udělali v tom, že jsme začali hrát víc u sebe, i když se nám to teď moc nedaří. Trochu víc jsme zapracovali na aktivitě hry po ztrátě puku.

Kdo vybíral nové asistenty?

Davida i Roberta jsem oslovil přímo já, vybral jsem si je. Jsou to borci, kteří odvedli kus práce v NHL. Ti se z ničeho jen tak nepo*erou, jak říkával Ivan Hlinka. U Albiho bych chtěl ještě vyzdvihnout to, že se mu do toho vůbec nechtělo, ale vůbec. Nakonec však změnil názor, protože opravdu chce Litvínovu a mně pomoci, čehož si nesmírně vážím.

Jakou roli má Zdeněk Orct při výběru brankáře do zápasu?

Máme tři kvalitní gólmany, ale v období od 25. října do dnešního dne, kromě prvních dvou a posledního zápasu, to bylo o dvojici Denis Godla a Šimon Zajíček, neboť Matěj Tomek byl zraněný. Plnou odpovědnost za nasazování brankáře nesu já. Nicméně i se Zdeňkem je to podobné jako s přesilovkou a oslabením. On dává návrh, kdo a proč by měl chytat. Já ho v 99,9 % případů posvětím, protože všem svým kolegům extrémně věřím a vím, že jsou to chlapi na svém místě.

Zpátky k marodce. Postupně vypadávali především útočníci a museli jste improvizovat. Když nám hráče na střídavý start jeho klub nepustil, poslali jste do útoku i obránce Radima Šaldu. Můžete vysvětlit tenhle krok?

Ty naše zdravotní trable začaly už před Vánoci v Českých Budějovicích. Využívali jsme Lukáše Stehlíka, Marka Berku nebo Lukáše Válka. Posléze vypadli Petr Straka, Pawel Zygmunt, v lednu Šimon Stránský. Už na přelomu roku jsme s kolegy řešili, že to do Vánoc docela šlapalo, byli jsme kompletní. Říkali jsme si, co se stane, až vypadnou dva, tři hráči? Máme šířku kádru? Odpověděli jsme si ano. Proto jsme ho nechtěli rozšiřovat, ale určitému okysličení v podobě výměny hráče/hráčů bychom se nebránili. Ještě předtím jsme poslali na hostování do Varů Matěje Chalupu, pro kterého jsme neměli v té době uplatnění. Tým jsme po podzimním dlouhodobém zranění Filipa Helta doplnili o odchovance Ondru Jurčíka. K nějakému trejdu ale z různých důvodů nedošlo, i když na něm vedení pracovalo. Radim Šalda i v Hradci Králové v některých zápasech nastupoval v útoku, tak jsme toho prostě využili. Ale věděli jsme, že to může být jen krátkodobá výpomoc. Později už jsme sáhli do juniorky a zařadili Tima Danielčáka. To bylo po interním „skautingu“, protože Robert Reichel juniorku pečlivě sleduje a s jejími trenéry jsme v úzkém kontaktu. Tim odehrál pár utkání a odvedl velmi solidní práci.

Čím si pak vysvětlujete fakt, že porážíme nebo trápíme týmy ze špičky tabulky, ale to Kladno za celou sezónu neporazíme?

S Kladnem jsme třikrát prohráli o gól vyrovnaná utkání. Až to poslední byla přímo ostuda. Je potřeba si na rovinu přiznat, že Litvínov prochází z mého pohledu určitou generační přestavbou. Po odchodu Viktora Hübla a Františka Lukeše se o přestavbě asi bavit musíme a k životu klubu prostě patří.

Kdo je tedy teď lídrem? Kdo třeba zařve, když se nedaří?

Určitě to je více hráčů v čele s kapitánem Matúšem Sukeľem. To je opravdu kapitán na pravém místě. Plní roli, kterou od něj očekáváme. Má vysoký ice time, je používaný ve speciálních týmech. Dře na každém tréninku i v každém střídání. Na ledě je podle mě v drtivé části příkladným kapitánem.

Nemůže být problém v komunikaci na ledě s cizinci, zejména v obranné hře?

Takhle vůbec neuvažujeme.My stavíme obranu tak, aby v drtivé části byl na ledě levák s pravákem. Ta komunikační linka je dneska velmi jednoduchá, bariéra tam opravdu není žádná. V tom bych já osobně problém neviděl. Naopak například vedle Kristapse Zileho vyrůstá výkonnostně Denis Zeman.

Trenére, děkujeme za rozhovor a přejeme úspěšný závěr sezóny po reprezentační pauze.