V hlavním městě Lotyšska dnes odstartovala dvěma zápasy základní skupina B, ve které se navzájem potká hned několik tváří z litvínovské kabiny. Aréna Riga, domovský stánek místního Dinama, která hostila i koncerty Rammsteinů, Ozzyho Osbournea či Linkin Park, byla dnes dějištěm federálního derby, protože český výběr vstoupil do turnaje právě duelem se Slovenskem.

Do branky se postavil Šimon Hrubec, jehož šéfem je i litvínovský trenér gólmanů Zdeněk Orct. Ten byl účastníkem zápasu na střídačce, překonat našeho brankáře se pak přímo na ledě snažil i centr druhé slovenské formace a zároveň i kapitán chemiků Matúš Sukeľ. Jeho parťák Andrej Kudrna v dnešní nominaci chyběl. Svěřenci finského trenéra Jalonena v českých dresech dokázali v utkání vstřelit o gól více než soupeř, a tak se mohou radovat z prvního vítězství 3:2.

Druhým dnešním duelem skupiny B byl souboj domácího Lotyšska s favorizovanou Kanadou. Jeden z adeptů na zlato svou roli potvrdil a domácí nároďák deklasoval tenisovým kanárem 6:0. V lotyšském dresu nastoupil v první obraně vedle exlitvínovského Balinskise Kristaps Zile. V druhé dvojici hrál Janis Jaks a jedním z obránců třetí formace byl Ralfs Freibergs. Do statistik se zapsal pouze Janis Jaks, jenže šlo jen o dva dvouminutové tresty.

Na další vzájemný souboj dojde už zítra večer, kdy se utká Lotyšsko se Slovenskem. Český výběr se s domácími potká v pondělí 15. května. Všem litvínovským zástupcům a hlavně českému národnímu týmu na MS v hokeji 2023 držíme palce.

Foto: lhf.lv