Přes 11 tisíc diváků sledovalo ve finském Tampere medailový souboj o bronz mezi USA a Lotyšskem. V týmu evropského vyzyvatele čtvrtfinálového pokořitele Česka jsou hned tři hokejisté, kteří v loňské sezoně oblékali litvínovský dres. Obránci Ralfs Freibergs, Janis Jaks a Kristaps Zile. Lotyšský výběr v sobotním semifinále sahal po první senzaci, když po dvou třetinách vedl nad favorizovanou Kanadou 2:1. Tři branky Severoameričanů v závěrečné dvacetiminutovce však překvapení nedovolily. V druhém semifinálovém souboji přehráli Němci USA v prodloužení a o medailových soubojích tak bylo rozhodnuto.

Včera přišel jako první na řadu duel o bronzové medaile. Lotyši se dostali v první třetině hned dvakrát do vedení. Gól na 2:1 vstřelil v 17. minutě Janis Jaks. V poslední minutě první třetiny ale Američané srovnali. Když po 60 minutách ukazovala kostka nad ledem skóre 3:3, chystaly se oba týmy na prodloužení. Z něj uplynulo pouhých 82 vteřin, když obránce Kristians Rubins propáli vše, co mu stálo v cestě. V hale vypukla obrovská radost a Lotyšsko mohlo slavit zisk prvního cenného kovu ze světového šampionátu. Na vítězné brance se asistenci opět podílel Janis Jaks.

Statistiky litvínovských hráčů

Ralfs Freibergs - 10 zápasů, 4 body (1+3)
Janis Jaks - 10 zápasů, 7 bodů (2+5)
Kristaps Zile - 10 zápasů, 2 body (0+2)

Klukům i celému týmu Lotyšska k bronzové medaili gratulujeme. Pozdravujeme také naši velkou lotyšskou fanynku Viju Bruvere.