Petře, jak zatím příprava na nový ročník vypadá?

Máme za sebou dva týdny, začínali jsme v úterý 2. května posilovnou. V tréninkovém procesu je teď sedmnáct hráčů, ostatní jsou na mistrovství světa nebo mají individuální tréninkový program.

Suchou přípravu má asi málokdo rád. Jak hráči pracují?

Zatím jsem spokojený s jejich přístupem a projevem. Na trénink se soustředí a všichni moc dobře ví, že musí být velmi dobře připravení na další sezónu.

Kolik tréninků týdně máte?

Pětkrát v týdnu hráči chodí do posilovny na zimním stadionu. Využíváme k běhání také schody a sjezdovku na Meziboří. Brzy využijeme i letní stadion vedle zimáku a tenisové kurty.

Na co jsou teď tréninky zaměřené?

Hráči potřebují rozvíjet maximální sílu i sílu explozivní. Také rychlost a sílu tělesného jádra, odrazovou sílu. Aby byli na ledě lepší v akceleraci, v osobních soubojích, ve změnách směru. Všechna dosavadní cvičení by jim měla v tomhle pomoci.

Kdo má individuální letní přípravu?

Někteří hráči ji mají ve smlouvách a zodpovídají za to, aby přišli připraveni na sezónu. Mají své vlastní kondiční trenéry. Na začátku tréninkového období projdou určitou testovací baterií, kde hodnotíme VO2 max, wingate anaerobní test a silové testy. Já spolupracuji s Davidem Kašem a Pawlem Zygmuntem. Individuály mají také třeba Patrik Demel, Jindřich Abdul nebo Matej Tomek. Ti mají zase své vlastní kouče. Další hráči jsou na mistrovství světa a připojí se individuálně později.

Co je pro Tebe jako kondičního trenéra v přípravě nejdůležitější?

Aby hráči pochopili, proč to dělají a aby uvěřili smyslu těch tréninků. Musí se soustředit a mít na cvičení nastavenou hlavu. Správně prováděné cviky jsou i obrovskou prevencí zranění. Dělají to v první řadě pro sebe, aby byli lepší na ledě a byli zdraví. Myslím, že to moc dobře chápou. Zároveň nesmějí být přetrénovaní, aby neměli nechuť k dalšímu tréninku.

Jaký je další plán?

Procházíme třetím týdnem přípravy, kdy se zaměřujeme zatím ještě na hypertrofii svalstva, na zvětšování svalového objemu, zpevňování tělesného jádra, aby bylo tělo připraveno na další tréninky, které budou následovat a ve kterých budeme rozvíjet maximální sílu a explozivní sílu s rychlostí. Běhy na schodech a sjezdovce podstupují hráči pro rozvoj anaerobní kapacity.