Mužstvo ukázalo vnitřní sílu, když proti Plzni nesložilo zbraně ani za stavu 1:3. Jaký je to pro vás signál?

Myslím, že kluci si hlavně dokázali, že mohou otočit zápas i s takovým mužstvem jako je Plzeň. Pro sebedůvěru je to velice dobré, hráči by si měli začít víc věřit. Dneska jsme měli opravdu hodně šancí, ale jsme hrozně neproduktivní. Zápas byl takový nahoru dolů, ale už po první třetině jsme mohli 3:1 nebo 4:1 vést. O druhé třetině vůbec nemluvím: my jsme několikrát sami před brankou a ani ji netrefíme. A přesto jsme měli kolem čtyřiceti střel, produktivita nás prostě trápí. Pak mi vadí, že pořád nahazujeme puk místo toho, abychom si ho dali do hokejky. Zbytečně odevzdáváme kotouče soupeři a pořád o ně bojujeme. To se mi vůbec nelíbí, budeme na tom pracovat. Pak taky hra v obranném pásmu, tam lítáme všichni všude a nikdo nikde. Nebýt našeho vynikajícího brankáře, tak nevím, jak by to vypadalo.

Čím to podle vás je, že se hráči puku spíše zbavují?

Já nevím. Mě by to teda nebavilo, ještě že v této době nehraju. (usměje se) Furt takhle honit puky po mantinelech, to by mě nebavilo. Někdy se samozřejmě musí nahodit, ale mně přijde, že to děláme furt. Pořád je protečováváme a běháme po celém hřišti. Nejhorší je, že vás to stojí strašně moc sil, pak ten zápas kolikrát nezvládnete. Ale klobouk dolů, jak kluci dneska za stavu 1:3 pracovali. Plzeň je hodně kvalitní mužstvo, za výkon musím hráčům poděkovat. Jsem rád, že dřou a bodově se to odráží.

Zlepšený výkon byl vidět už v předchozím utkání na ledě Liberce. Proběhla v kabině po debaklu s Pardubicemi nějaká bouřka?

Když prohráváme, tak jsem dost ošklivý. Víte co… Na tréninku pořád na něčem pracujete, a pak přijde zápas, to je samozřejmě něco jiného. Tréninky jsou dobré, kluci makají, ale k čemu nám to je, když pak v zápase předvádíme to, co jsme předváděli s Pardubicemi? Důležité je, že si to podle mě hráči uvědomili, že musíme začít hrát něco jiného. Ale jak říkám, my máme opravdu hodně šancí a nedáváme góly. To je naše největší bolest.

Uzdravil se obránce Kolář, kterého poměrně dost využíváte. Jak jste spokojený s jeho výkony?

Hraje výborně, je to takový defenzivní bek. Když se podíváte na naši obranu, tak tam máme hodně ofenzivních beků, všichni chtějí útočit. Takže my vlezeme na led a máme na něm skoro pět útočníků. Koli v tomhle ohledu hraje velice dobře, je důrazný, velký a silný kolem branky. Jsme rádi, že je zdravý a podává velice dobré výkony. Je dobře, že máme sedm beků. Mladý Bali (Ondřej Baláž) dneska odjel do Plzně s juniory, protože potřebujeme, aby tam odehrál nějaké zápasy.

Do sestavy se také před časem vrátil Matúš Sukeľ a proti Plzni se ukázal v dobrém světle…

Začíná hrát opravdu fantasticky. Je to obrovský bojovník. Myslím, že nám taky hodně pomohlo, že se vrátil Martin Havelka. Předtím nám podle mě bojovnost trochu chyběla, oni ji sem vnesli. Plno hráčů si uvědomilo, že musíme bojovat a ne to tam jen odklouzat.

Celý rozhovor s trenérem Vladimírem Růžičkou: